יום חמישי, אפריל 23, 2009

ערב הסברה על שיטת פאולה

ערב הסברה על שיטת פאולה יתקיים בגבעת ישעיהו ביום א' ה26 באפריל בשעה 21.00
הארוע מיועד לנשים בלבד, המעוניינות בחיזוק רצפת האגן והגב
הארוע יכלול הסברים והתנסויות
למידע נוסף
סמדר 0544893772

יום שני, אפריל 20, 2009

אמצעי הריפוי של הגוף את עצמו והתגלותם דרך שיטת פאולה

הקשרים בין השרירים הטבעתיים לבין עצמם וביטוים בדרכים שונות אצל כל אדם נחשבים אמצעי הריפוי החשוב ביותר של הגוף על פי שיטת פאולה. קשרים אלו מתבטאים כאשר בתהליכי תרגול בשריר טבעתי אחד מצטרפים גם שרירים טבעתיים אחרים, לעתים במקום שבו דרוש הטיפול יותר מכל ולעתים בכמה מקומות. אמצעי ריפוי אחר הקיים בשיטה הוא הנעה מודעת וייחודית של שרירים שאנו מפעילים בדר"כ רק לצרכים תפקודיים כמו אכילה, דיבור וצפייה ואילו בתרגול שיטת פאולה הפעלת אותם השרירים: שפתיים, לשון, עיניים, עפעפיים, סוגרים ועוד אינה לצרכים תפקודיים אלא לאיזון כללי כמו יציבה, הרפיה, פתרון בעיות גב או שחרור מכאב, שיפור ושכלול התפקוד של מערכות פנימיות כמו מערכות העיכול, השתן והנשימה.
רבות נכתב על דרכי הטיפול ואפשרויות השיקום שהשיטה מזמנת אך פחות על הקשר שנוצר בין גוף ונפש באמצעות התרגילים ועוד פחות על ריכוז גופני והשפעתו על רגיעה וריכוז מחשבתיים. גם המונוטוניות הדרושה בתרגול וגם המגע וההפעלה של שרירים שאינם מוכרים כמיועדים להפעלה במסגרת התרגול מעוררים בגוף תחושות לא מוכרות וככל שנכנס האדם המתרגל להתנסויות נוספות ומכיר את הסודות הכמוסים של גופו נפתח לפניו עולם של מגע עם עצמו שיש בו שילוב של שקט, העצמה, אינטימיות וקשב לגוף.
מקצת מהתהליכים האלו מתחילים בגילוי היכולת להפעיל שרירים מסוימים באופן שהאדם חשב תמיד שאינו יכול להפעילם. לדוגמה כיווץ לסרוגין של העיניים כך שבעוד עין אחת מתכווצת נעשית גם פתיחת העין האחרת, זהו תרגיל שרבים נוטים לחשוב שאינו ביכולתם אך כשהם לומדים להעזר בפה, להשתחרר מהרגלים של ניתוק הקשר בין חלקי הגוף ולצרף לכך תנועה שלמה של הראש או הגוף, מקבלות העיניים תפקיד חדש ומתפקדות אחרת. מובן שגם תהליך כזה אינו נלמד בפעם אחת אך המיומנות הנרכשת היא רק שלב ראשון בהבנת השינוי הגופני והרגשי שהשיטה מזמנת.
תרגיל כזה הוא גם חשוב כשלעצמו וגם משפיע על תפקודי הגוף האחרים. התרגיל מדגים אפשרות לתנועת רוטציה המשחררת בו זמנית את שני צדי הגוף ומאזנת הבדלים בינהם כאשר לא השרירים החלשים או המקוצרים הם הפועלים אלא מקומות אחרים בגוף. התנועה "מרחוק" משרירי אחר המכוונת לשריר חלש נותנים לשרירי החלש קצב ואופי אחר מאשר זה שיכול לקרות בהפעלה ישירה. עצם ההיכרות עם חשיבה חדשה על הגוף במקרה הנ"ל כשני צדדים שעמוד השדרה יכול לפצלם בחשיבת האדם על חלוקת גבו או הקשר בין הסוגרים הקדמיים ושרירי הפנים כקו אחד שיוצר מעין "עמוד שדרה קדמי". שינוי חשיבתי כזה יכול לקדם גם איזון גופני וגם קשב חדש כמו העזרות בלשון לאיזון הצדדים (דבר שהורים רבים מבקשים מילדם הלומד לגזור במספריים שלא לעשות בעוד הוא משתמש "נכון" באינסטינקטים הגופניים כמו הריכוז הגופני והאיזון שהלשון מאפשרת.)
אנשים הלומדים את שיטת פאולה מתפלאים לגלות שכיווץ חוזר וקל של העיניים מרגיע אותם ומשנה את קצב הנשימה. מצבי הרדמות בנהיגה המוכרים לרבים יכולים להשתנות בעזרת כיווצים קלים של הסוגר האחורי ושחרור הפה באופן מתמשך, גם משום שאלו משנים את צורת הישיבה וגם משום שבו זמנית הם מעודדים נשימה עמוקה יותר ויציבה. מובן שעדיף קודם להכיר מקצת מהתרגילים בשיעור מונחה ע"י מורה מוסמך אך חשוב להבין ששילובם של התרגילים בחיים השותפים ובמצבים מגוונים יכול הן לשפר את איכות החיים והן להביא לקשר חדש בין האדם לגופו.

יום ראשון, אפריל 19, 2009

שרירי הפנים והנעתם כאמצעי למניעת צניחת עפעפיים

אזור הפנים כולל מספר שרירים טבעתיים המשפיעים זה על זה וכן על היכולת לחוש ולהניע שרירים טבעתיים בשאר חלקי הגוף. השרירים הטבעתיים המצויים בפנים הם העיניים והעפעפיים, הנחיריים, הפה, הלשון והשפתיים. ההשפעה של שיטת פאולה על תפקוד שרירי הפנים ועל מראם יכולה להתאים הן במצבים של חוסר סימטריה, הן אצל נשים המעוניינות למנוע צניחת אברים כמו עפעפיים והן לצורך שינויים כמו החזקת השפתיים והפה לאחר ניתוחים או טיפולי שיניים מקיפים.
העיקרון של העזרות בשיטת פאולה מבוסס על פיתוח היכולת להניע אזורים שאנו בדרך כלל לא נוטים להניע או שאיננו מודעים לתנועתם. התרגול מעלה את הרגישות של האדם למקומות רבים יותר ואת יכולת השליטה הכללית בגוף, זאת בגלל שמקצת מהתרגול כרוך בתנועה קטנה ביותר ומונוטונית שהשפעתו יכולה להגיע לאזורים שונים, לאו דווקא באופן ישיר לאזור המופעל.
לצורך חיזוק שרירים שנחלשו או שיש קושי להתמקד בהם ניתן להפעיל שרירים חזקים. אלו מעוררים את יכולת התנועה במשותף עם השרירים החלשים. כאשר שריר כלשהוא מתגמש ומתחזק וחל גם שינוי בזרימת הדם אליו ניתן לראות משתנה מראה הפנים באופן כללי. כמו כן ניתן לפתור מצבים כמו חוסר איזון בין צדי הגוף שהשפיע בהדרגה על חוסר איזון בין צדי הפנים.
דוגמאות לתרגילי עיניים המיועדים למנוע צניחת עפעפיים הן: כיווצים קלים של העפעפיים התחתונים. רובנו נוטים לכווץ או להפעיל את העפעפיים העליונים גם בתרגול כיווצים כשלעצמו וגם בתפקודים שותפים. כאשר לומדים כיצד לכווץ ולהפעיל את העפעפיים התחתונים ניתן לשנות את היחסים בין העליונים לתחתונים, למנוע צניחות ולאזן את היחס בין שתי העיניים. דוגמה אחרת היא כיווץ העיניים בנפרד אם בעזרת הפה ואם בדרכים אחרות. עצם הפעלת הפנים במודע מתוך חלוקתם לשני צדדים, ימין ושמאל מעודדים איזון בין הצד החלש לצד החזק ומשנים דיספרופורציה.
הלשון היא מוקד כוח בשחרור הפה ויכולה להשפיע גם על דרך החזקת הצוואר והעורף וגם על צורת השימוש בשפתיים ובפה. ניתן להיעזר בה לשחרור לסתות המוחזקות יתר על המידה, להרפיית השפתיים כאשר החזקת הפה באופן קפוץ מחזקת מימיקה שיוצרת קמטי הבעה ולשינוי צורת הנשימה.
אלו שמכירים את שיטת פאולה ואת התרגילים של הפעלת השרירים הטבעתיים נוטים לקשר את השיטה עם כיווצים בלבד ועם הפעלת הסוגרים. השיטה עוסקת באיזון השימוש בשרירים הטבעתיים ולכן תרגול המלמד הרפיות ופתיחות הוא חלק בלתי נפרד ממנה. ההרפיות דרושות לא רק לשרירי הפנים אך אותם אנו נוטים להחזיק החזקת יתר יותר משרירים אחרים. קל יותר ללמוד לכווץ מאשר לפתוח. תנועות הפתיחה נלמדות גם לצורך איזון וגם לצורך הרפיה ולעתים הן מתאפשרות בזכות הקשר בין השרירים הטבעתיים לבין עצמם.

תנאים מיטיבים לתנועות של שרירי רצפת האגן ולחיזוקה

  הגישה של שיטת פאולה לשרירי רצפת האגן כוללת כמה הבטים: שינוי הרגלי חשיבה, שיפור תשומת הלב ועידוד רגישות לתנאים שמשפרים תנועות וכמו כן תנו...